13.8 C
Скопје
18. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Технологија

Три знаци дека вашиот мобилен телефон е хакиран

Ако вашиот уред е бавен, ова е обично првиот показател дека некој се прикрадел, а покрај тоа батеријата е брзо испразнета и апликациите не работат правилно. Нападот најчесто се изведува со скриена инсталација на малициозен софтвер, објасни Павел Мијасоједов, партнер и директор на руската компанија „Интелектуални резерви“.

“Овој софтвер доаѓа до мобилниот телефон преку Интернет или кабелска врска со друг компјутер. На пример, кога телефонот го поправа нерегистриран сервисен центар”, додаде експертот.

Хакери се обидуваат да упаднат во мобилен телефон со помош на програми кои не бараат за перформанси на уредот и полнење на батеријата.

Првично, телефонот може да не покажува знаци на хакирање, а единствениот знак ќе бидат известувањата во апликациите и на социјалните мрежи.

Но, подоцна, телефонот ќе започне со сигнализација на самата провала. Порано или подоцна, ќе започнат прекини во неговата работа. Порано или подоцна, нешто ќе тргне наопаку, изјави Мјасоједов за агенцијата „Прајм“.

За да се заштитат, производителите препорачуваат да инсталираат апликации преземени исклучиво од безбедни извори и да избегнуваат поврзување со непознати компјутери.

Ако се сомневате дека вашиот паметен телефон е веќе пробиен, експерт ве советува да ја повикате услугата за клиенти на производителот или малопродажниот уред. Тој ќе ви објасни каде можете да поставите дијагноза на телефон и да се ослободите од сомнежите.