Секогаш во средиштето на збиднувањата...

“Наместо 10 дена во Грција, 6 дена во Скопје и 4 дена во Паралија” – Најавата на Заев за легализација на марихуаната хит во Србија

Со наслов “Скопје и Охрид како Амстердам? Заев најави легализација на марихуаната”, вака B92 кој важи за еден од најчитаните легитимни српски медиуми ја најавува идејата на премиерот Зоран Заев за легализација на конзумирањето на марихуана во туристичките места.

Премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев, најави декриминализација и легализација на марихуаната во туристичките места.

Тој го најави тоа како дел од новиот пакет економски мерки за стимулирање на економијата, пренесува РТС.

Во интервју за Дојче веле на македонски јазик, Заев рече дека декриминализацијата и легализацијата на марихуаната „може многу да помогне во туризмот и угостителството“ и дека планот е да се контролира како во Амстердам.

„Идејата е да се даде марихуана во туристички места, вклучително и во Скопје, да се консумира марихуана во постојни и нови кафулиња, да има одредени стандарди за вентилација и доказ за потеклото на марихуаната“, рече Заев.

„Верувам дека тоа може да донесе сериозен развој на угостителството и туризмот во една мала земја, имајќи ги предвид нашите прекрасни туристички места: Струга, Охрид, Ресен, Дојран, Скопје, Берово, Маврово и сите други“, додаде Заев. Според него, тој план е под јавна расправа и ако се покаже дека општото јавно мислење е позитивно, ќе преминеме на подготовка на закон за тоа.

Дел од коментарите на граѓаните по објавата на ваквата вест во Србија се доста интересни:

– Во тој случај, наместо 10 дена во Грција, 6 дена во Скопје и 4 дена во Паралија …, пишува граѓанин под објава на вест за легализацијата на марихуната во Македонија.

– Ако навистина го сторат тоа, еве ме зима и лето во Охрид. Одете напред, Македонци, бидете попаметни и поразлични од другите глупави балкански племиња, пишува граѓанин.

– Постојат две причини зошто дрогата не е легализирана / декриминализирана во Србија.
Првиот лежи во фактот дека мнозинството гласачи се постари луѓе, кои биле воспитани во СФРЈ (повеќе нема да кажам).
Втора причина – додека има забрана, криминалот и рекетот цветаат (нема да кажам ништо повеќе), напишал друг српски граѓанин.

Ако се запрашам, ова е најдобриот потег во поновата историја, пишува друг граѓанин.

МАРКЕТИНГ