Секогаш во средиштето на збиднувањата...

УЈП ја објави листата на должници: Меѓу нив се и познати фирми и јавни претпријатија, но и бизнисмени

Управата за јавни приходи ја објави листата на должници за долговите до 31 јули и неплатени до 31 октомври, по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот долг е повисок од 120.000 денари за физички лица и самостојни вршители на дејност и повисок од 300.000 денари за правни лица.

На листата има над 2.539 физички лица (повеќе за 19 од претходната листа) и 2.020 правни лица (повеќе за 25 од претходната листа), фирми, претпријатија и слично. Вкупната сум на долгот е 10.129.716.081 денари, што е повеќе за 15.032.646 денари од претходната листа. Долгот за даноци и придонеси изнесува 9.969.945.359 денари, додека долгот за царински давачки е 159.770.722 денари.

Долгот се трупа, а познати фирми и јавни претпријатија, но и бизнисмени се на листата најголеми должници кон државата.

Целата листа на УЈП може да ја видите ОВДЕ.