Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Филипче: Лекот Спинраза од вчера е достапен за пациентите со спинална мускулна атрофија

Лекот Спинраза од вчера е достапен за пациентите со спинална мускулна атрофија. Министерот за здравство, Венко Филипче, утрово на прес-конференција информираше дека во текот на вчерашниот ден за првпат во нашата земја е даден овој лек.

„Во текот на вчерашниот ден за првпат во нашата земја беше даден лекот Спинраза. Станува збор за најнов лек кој се користи за третман на децата и возрасните пациенти коишто боледуваат од спинална мускулна атрофија. Тоа е најсовремена терапија што се дава во најразвиените земји во светот. Останатите 6 деца со соодветен распоред ќе ја добијат терапијата со Спинраза“, потенцираше министерот Филипче.

Во земјава се регистрирани 7 пациенти во детска возраст (до 18 години), и тоа СМА тип 2 и 3.

Со воведувањето на новиот лек, како прва генска терапија во третманот на пациентите со спинална мускулна атрофија се добива можност за интервенирање и промена на текот на болеста со одржување и подобрување на моторната функција, а со тоа подобар квалитет на живот и продолжување на животниот век.

Значително е зголемен буџетот на Програмата за ретки болести и обезбеден е лек за овие лица. Во 2016 година, буџетот изнесувал 203 милиони, додека пак за оваа година изнесува 485 милиони денари, велат од Министерството за здравство.

За две години, потсетуваат оттаму, воведени се пет нови лекови: за болеста фамилијарна амилоидна полиневропатија, лек за апластична анемија, лек за спинална мускулна атрофија, ампуларна и таблетарна терапија за пациентите со Гоше и лек за терапија за пациентите со идиопатска белодробна фиброза.