8 C
Скопје
26. февруари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Наука

Три џиновски астероиди ќе профучат покрај Земјата денеска

Три масивни астероиди се очекува да поминат покрај Земјата денес, а една од вселенските карпи ќе пролета до нашата планета поблиску од Месечината, предупреди НАСА, пренесува РТ.

Широк околу 100 метри, се очекува астероидот 2015 ХМ10 да пролета покрај нашата планета денеска, според Центарот за набљудување блиски објекти на НАСА (CNEOS).

Следниот астероид, 2019 ОД, ќе помине на само 354 км од Земјата, што значи дека ќе биде поблиску до нас од Месечината. Последниот астероид, 2019 OE, ќе го следи 2019 OD, но е многу помал и ќе патува со многу поскромна брзина.

Иако големото доближување до Земјата на 2019 ОЕ е аномалија, нема причина за загриженост.

Секоја недела НАСА открива во просек по 30 објекти близу Земјата (NEOs), а шансите за голем NEO да се судри со Земјата се астрономски мали.