Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Следува продолжен викенд: Ова се преостанатите неработни денови во Македонија

На втори август  следува големиот празник Илинден – Денот на Републиката, 2-ри август, кој исто така паѓа во петок и е неработен ден за сите граѓани.

За сите граѓани на РМ

2 Август (петок), Ден на Републиката

8 Септември (понеделник), Ден на независноста

11 Октомври (петок), Ден на народното востание

23 Октомври (среда),

8 Декември (недела), „Св. Климент Охридски”, односно 9 декември (понеделник)

***Доколку државните празници и празниците на РМ паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

 

За граѓаните од православна вероисповед

28 август (среда),Голема Богородица

 

За граѓаните од католичка вероисповед

1 Ноември (петок), Празникот на сите светци

25 декември (среда), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

11 август (недела), Бајрам, првиот ден на К. Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 Ноември (петок), Ден на Албанската азбука

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

9 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

28 Септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

21 Декември (сабота), Ден на настава на турски јазик