Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Летна Шема Бизнис Во тренд...

Планирате да одите на летување во Црна Гора со вашиот автомобил? – Внимателно прочитајте ги овие информации за да не добиете казна

фото Pixabay

Што треба да знаете доколку со Вашиот автомобил се одлучите да летувате во Црна Гора?

Црна Гора се наоѓа во Југоисточна Европа помеѓу Хрватска, Србија, Косово, Албанија, БиХ и Јадранското море. Својата независност ја прогласи на 3 Јуни 2006 год. напуштајќи ја Унијата со Србија. Зафаќа површина од 13.812 км2 и има вкупно 650.000 жители. Главен град е Подгорица. Други поголеми градови се: Цетиње, Никшиќ, Херцег Нови, Бар. Службен јазик е српски.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места- – сите возила – 50 км на час Надвор од населени места- -Автомобили, моторцикли – -Брзи патишта – 100 км на час; – останати патишта 80 км на час -Автомобили со приколка, – -На сите патишта – 80 км на час;

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Црна Гора е забранета употребата на мобилен телефон, казна 60-150 евра. Дозволена е употребата на HANDS FREE.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 122/112 Амбуланта 124/112 Противпожарна бригада 123/112 АМСЦГ (инфо центар) +382 20 234 635   АМСЦГ (аларм центар) +382 20 19807 / 20 234 999, или 19807

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,03%, но доколку медицинското испитување укаже на нарушени нормални функции, возачот може да се казни без оглед на нивото на алкохол во крвта.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во Црна Гора не е потребна виза. Со споогодба е овозможено преминување на границата на државјаните на двете земји со биометриски лични карти. Доколку патувате за трета земја( нпр. Хрватска), при влез во Црна Гора користете биометриски пасош. Потребен е зелен картон и дозвола за управување со туѓо возило, ако возилото не е лична сопственост. Според билатералниот договор за взаемно признавање на националните возачки дозволи – меѓународната возачка дозвола не е потребна. Еколошка такса повеќе не се наплаќа.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени : задолжително Детски седишта: не, деца под 12 години не смеат да се возат на предни седишта Средно светло дење : да, за сите возила Прва помош сет: задолжително ПП апарат : не Триаголник: задолжително Рефлектирачки елек: задолжителен

 

извор АМСМ