Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Операта „Боеми“ на 22 мај во НОБ

Во рамките на 47. Мајски оперски вечери, на 22 мај 2019, со почеток во 20 чaсот, ќе биде изведено оперското ремек-дело „Боеми“ од Џакомо Пучини. Операта e во четири чина, чие дејство се одвива во Париз кон крајот на 19 век, а чие либрето се базира на „Сцени од животот на боемите“ на Хенри Мургер.

Публиката за миг ќе биде пренесена во париските потпокриви, каде што неколку млади уметници и покрај сиромаштијата и борејќи се за основните потреби на секојдневието (храна, огрев), живеат крепејќи се од идеалите и љубовта, а без скршена пара во џебот претендираат да живеат боемски.

Диригент е Оливер Балабурски, режисер: Дејан Прошев.
Настапува врвна солистичка екипа: во улогата на Родолфо ќе настапи добро познатиот тенор Иван Момиров од Бугарија. Цветелина Василева од Бугарија со својот уникатен лирско-драмски сопран ќе ја изведе улогатана Мими. Таа има богата музичка кариера настапувајќи во најпрестижните оперски куќи, како што се „Метрополитен“ во Њујорк, кралската опера „Ковент гарден“, Државната опера на Берлин и многу други во целиот свет.

Валдис Јансонс од Латвија ќе настапи како Марчело, Андреа Ѕаупа од Италија во улогата на Шонар, заводливата Музета ќе ја толкува Катерина Стојановска, а Владимир Саздовски ќе ја игра улогата на Колин.

спонзорирано: