Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Лани во ИТ секторот во ЕУ биле вработени 8,9 милиони луѓе од кои повеќето мажи

Околу 8,9 милиони луѓе во Европската Унија биле вработени во ИТ секторот во 2018 година, покажуваат податоците на Евростат. Во оваа професија мажите биле доминантни. Од вкупниот број вработени во овој сектор 17 отсто биле жени, што е околу 1,5 милиони.

Гледано поединечно по држави, најмал процент на жени во ИТ секторот имало во Унгарија – девет отсто, па Чешка со 10 отсто и Грција со еден процент.

Најголем процент на жени во овој сектор има во Бугарија – 28 отсто и Романија – 24 отсто.

error: Соддржината е заштитена.