Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Зошто е добро да се јадат јајца? – Природен мултивитамин на вашата трпеза

Јајцата се една од најхранливите и најпрактичните намирници во секојдневната исхрана. Достапни, лесни за подготовка и богати со есенцијални нутриенти – тие се вистинска супер-храна. Дали треба да ги јадете секој ден? Еве што вели науката.


1. Богати се со висококвалитетни протеини

Едно средно јајце содржи околу 6 грама протеин, со сите девет есенцијални аминокиселини. Ова го прави идеален оброк за градење и одржување на мускулна маса, особено кај активни луѓе, спортисти и постари лица.


 2. Мозочна функција и меморија

Жолчката содржи холин, нутриент кој игра клучна улога во развојот и одржувањето на мозокот. Холинот е особено важен за бремените жени, бидејќи придонесува за развој на феталниот мозок.


3. Подобро здравје на очите

Јајцата содржат лутеин и зеаксантин, антиоксиданси кои се акумулираат во ретината и ја штитат од УВ зраци и дегенерација поврзана со стареењето. Консумирање јајца редовно може да помогне во намалување на ризикот од катаракта.


4. Поддршка за здраво срце

Иако јајцата содржат холестерол, најновите истражувања покажуваат дека умерено консумирање (1-2 јајца дневно) не го зголемува ризикот од срцеви заболувања кај здрави луѓе. Всушност, тие содржат добри масти, како и омега-3 масни киселини (особено ако се органски или од кокошки хранети со лен).


5. Полни се со витамини и минерали

Јајцата се вистинска нутритивна бомба:

  • Витамин A – за вид

  • Витамин D – за коскено здравје и имунитет

  • Витамин B12 и B2 – за енергија и метаболизам

  • Селен и фосфор – за антиоксидативна заштита и клеточна функција


 Какви јајца да изберете?

  • Органски или од кокошки кои пасат – имаат повисоки нивоа на омега-3 и витамин D

  • Секогаш проверувајте ја свежината – свежите јајца тонат во вода, расипаните пловат

  • Не е потребно да ги миете пред складирање – тоа може да ја оштети заштитната обвивка


Како да ги подготвите?

Јајцата се неверојатно флексибилни:

  • Варени

  • Пржени

  • Печени во пита

  • Во омлет

  • Во печива и колачи
    …и сѐ друго што ви дозволува имагинацијата.


 Заклучок:

Јајцата се идеален избор за појадок, ручек или вечера. Без разлика дали сте активен спортист, студент или родител кој сака брз и здрав оброк – јајцата се природен сојузник за енергија, здравје и сити апетити.

Можеби ќе ве интересира

Што се случува со вашето тело кога спиете само шест часа

C +

Туширање со ладна вода наутро или навечер: што е подобро

C +

Бидете дел од фитнес авантурата под отворено небо со Реплек и Елена Бубало

C +