Домаќинките често готват и бојадисуваат големи количини јајца за потребите на велигденската трпеза.
На првиот ден од Велигден јадеме многу јајца, но останаа и многу во корпите за украсување. Затоа се поставува прашањето, колку долго овие јајца всушност можат да стојат и да бидат безбедни за јадење?
Според Управата за храна и лекови, тврдо варените јајца можете да ги чувате во фрижидер до седум дена откако ќе се сварат.
Основното правило е дека јајцата треба да се чуваат во фрижидер по готвењето, а не во корпа на масата, како што често се практикува кај нас, па затоа има еден голем исклучок за кој треба да знаете – правилото за седум дена. не се однесува на велигденските јајца ако се јајцата надвор од фрижидер повеќе од два часа.
Никогаш не треба да јадете варени јајца кои се оставени надвор од фрижидер повеќе од два часа“.
Доколку забележите сино-зелена боја на границата помеѓу белката и жолчката на варено јајце, нема потреба да се грижите, бидејќи тоа е само знак дека јајцето е долго сварено, а не дека се расипува, а можете слободно да го јадете.
Ако Велигденските јајца ненадејно сте ги изладиле со ледена вода по готвењето, знајте дека на тој начин бактериите можат да навлезат во јајцето, а таквите јајца мора да ги изедете најдоцна во рок од два дена.
Значи, ако јајцата сте ги чувале на собна температура, мора да ги јадете истиот ден или најдоцна следниот ден, додека оние кои биле цело време во фрижидер се безбедни за јадење до седум дена.