Овошјето е познато по природниот сладок вкус и светлите бои, а исто така е храна богата со хранливи материи.
Некои од хранливите материи кои луѓето најчесто ги недоволно ги консумираат, како што се калиумот и витаминот Ц, може да се најдат во многу различни овошја. Овошјето исто така содржи фолати и влакна, како и широк спектар на антиоксиданси и соединенија кои имаат позитивни здравствени својства.
Преполно со хранливи материи кои помагаат да се подобри здравјето, овошјето е храна што треба да ја јадеме што почесто.
Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) дури тврдат дека исхраната богата со овошје и зеленчук може да помогне да се намали ризикот од многу од водечките причини за болести и смрт во САД, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес тип 2, некои видови на рак и дебелината.
Кога станува збор за помагање во слабеењето, влакната се хранлива материја во овошјето која може да ви помогне да изгубите тежина.
Во споредба со многу други извори на овие хранливи материи, како што се јаткастите плодови, интегралните житарки и мешунките, овошјето бара малку до никаква подготовка и може да ги задоволи слатките желби без додаден шеќер.
Како што објаснуваат експертите, ова е овошјето кое најмногу придонесува за слабеење:
- банана
- грејпфрут
- ананас
- авокадо
- бобинки
- праска
- лимон
- лубеница
- Киви
- папаја.