22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Ја јадете оваа храна, а како да џвакате хартија: Експерт објасни зошто доматите немаат вкус како порано

Љубителите на домати сигурно забележале дека оваа храна нема вкус како порано.

Уште повеќе, нема никаков вкус, па кога ќе го јадете, вообичаено се сеќавате колку бил вкусен. Што е причината?

– При одгледувањето и усовршувањето на доматите луѓето најмногу ќе се фокусираат на она што ќе го зголеми нивното производство, како што е големината на самиот плод и добрата толеранција на складирање. Во тој процес се изгубени некои гени кои се вклучени во други важни квалитети: особини на овошје и нивните реакции на стрес – објасни д-р Жанџун Феи од Универзитетот Корнел, кој учествуваше во истражувањето.

Во таа студија беа анализирани генетските податоци на 725 домати, култивирани и диви, поради нивната генетска разновидност. Тие податоци потоа беа споредени со домашниот геном на доматот Heinz 1706, кој често се користи како репрезентативен пример за геномот на доматот.

Истражувањата покажаа дека 93 отсто од доматите немаат верзија на генот кој им дава специфичен вкус. И покрај тоа што виновникот се смета за генетска модификација, причината лежи во лозарите, односно нивниот обид да извлечат максимум од доматите, најголем економски профит.

Гените кои го подобруваат вкусот се изгубени или биле негативно избрани за време на процесот на размножување. Ова е причината зошто доматите немаат генетска разновидност и вкус.

Се покажа дека на Heinz 1706 му недостасуваат околу 5.000 гени, додека на повеќето комерцијално достапни домати им недостасува ретка форма на генот што им дава вкус. Тој TomLoxC ген е пронајден во 90 проценти од дивите видови.

Научниците се надеваат дека нивната анализа ќе доведе до развој на ресурси за „развој на идни функционални студии и размножување“. Производителите на домати можеби се во потрага по вистинските вкусови.