Пилаф со пилешко, на старомоден начин – нема подобар вкус од овој.
Предлогот за ручек е класично јадење.
Ти треба:
- 2 поголеми пилешки батаци;
- 2 моркови
- половина целер
- 2 глави кромид
- 3 чешниња лук
- 300 грама ориз
- Вода.
- Сол, бибер, сув зачин.
Подготовка: Ставете го месото во водата да се готви. Додадете главица заматен кромид. Гответе додека месото целосно не се свари, за да можете да го одделите од коските.
Во мало тавче продинстајте го кромидот, а потоа додадете ги ренданиот морков, ренданиот целер, малку лук и оризот. Додадете ја водата од варењето на месото. Додадете ги зачините и измешајте. Додадете месо, а можете и цели батаци, па печете во рерна 20 минути на температура од 200 Целзиусови степени.