Според легендата, еднаш одамна во градот Њујорк живееле двајца аристократи, г-дин и г-ѓа Бенедикт. Двајцата секоја сабота оделе на појадок во ресторан. Една сабота сакаат да јадат нешто што досега не го пробале. Тие побараа од готвачот нешто ново и оригинално, само за нив. Готвачот им подготвил јајца Бенедикт, кои станале синоним за кулинарската еволуција, но и симбол на аристократскиот живот. Обидете се да си направите кралски појадок
Состојки:
4 јајца
4 парчиња варено суво месо
4 парчиња бел леб
холандски сос
1 ловоров лист
5 каранфилче
5 зрна црн пипер
5 гр шеќер
10 гр путер
125 мл оцет
1 лажица сечкан власец или босилек
Подготовка:
За холандскиот сос растопете 10 лажички путер, а во блендерот додадете три жолчки, растопениот путер, лажичка сок од лимон, малку сол и матете на средна брзина додека не се претвори во компактна смеса.
Сварете ја водата во која претходно сте ги ставиле ловоровиот лист, каранфилче, бибер, шеќер и оцет.
Откако ќе зоврие, оставете да се вари околу 10 минути. Потоа извадете ги зачините од ароматизираната вода и почнете со ловокрадирање на јајцата.
Одлични трикови: Шест совети за совршена и вкусна пржена храна
Скршете го јајцето во сад, внимавајте да остане цело, па полека потопете го заедно со садот во топла вода и со две лажици приближете ја белката до жолчката. Кога јајцето ќе почне да се стврднува, оставете го да се готви (4-5 минути).
Потоа на растопен путер пропржете ги кришките варено суво месо од двете страни, а лебот малку напечете го во тостер или на тава.
За сервирање, на чинија ставете печен леб, врз него парче суво месо, а врз него пржено јајце. Прелијте со малку сос, зачинете и послужете.