Минимизирајте го внесот на оваа храна.
Црниот дроб е исклучително важен орган во нашето тело бидејќи ги чисти и обработува сите материи кои ги внесуваме преку храната, па со право го носи епитетот на чистач на телото. За да го одржувате што подолго во добра состојба и за да може непречено да работи, важно е да избегнувате храна која може лошо да влијае на него.
Храна која може да делува исклучително лошо е фруктозата. Добро познат факт е дека прекумерното внесување на фруктоза го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2, но малку е познато дека тоа може да го загрози и здравјето на црниот дроб.
Фруктозата е шеќер кој се наоѓа во овошјето како јаболка, банани, цреши, лубеници, круши итн. Покрај тоа, таа е составен дел на многу видови индустриски преработена храна. Ги има во купените сокови, но и во млечните производи, дури и во солената храна. Ако обрнете внимание, тоа ќе го видите на многу декларации, дури и на оние на кои не би помислиле.
АХА (Американската асоцијација за срце) препорача само 6 отсто од вкупниот број калории да се додаваат во шеќерот. Постои мислење дека жените треба да внесуваат околу 100 калории дополнителен шеќер дневно (тоа е приближно 25 грама), а мажите 150 калории (или 36 грама).
Некои од другите намирници кои негативно влијаат на црниот дроб и можат да го оштетат се алкохолот, пржената храна, пецивата што содржат бело брашно, храната богата со сол итн.