Ви пренесуваме рецепт за мафини полнети со домашен пудинг од ванила.
Додека ги печете ќе мириса цела куќа.
Состојки:
За тестото:
1 јајце
100 гр шеќер
100 мл млеко
200 гр брашно
12 g сода бикарбона
кора од еден лимон
За фил:
180 мл млеко
1 жолчка од јајце
3 лажици шеќер
1 лажица пченкарен скроб
2 лажици маскарпоне сирење
1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
Најпрво подгответе го филот така што во тенџере ќе го ставите млекото, екстрактот од ванила, шеќерот, пченкарниот скроб и жолчките. Сè измешајте со рачен миксер, па мешајте на тивок оган додека не се згусне.
Тргнете го од оган, па додадете го маскарпоне сирењето и сè соединете. Оставете да се излади, а потоа префрлете го филот во шприц.
За тестото во сад ставете го целото јајце, шеќерот, млекото и маслото и сето добро изматете го. Изрендајте ја кората од лимон, додадете брашно и сода бикарбона, а потоа лесно измешајте со рачна маталка.
Калапот за мафини обложете го со корпи за печење, па наполнете ги со една лажица тесто, па со филот, а одозгора со уште тесто.
Се пече во рерна на 200 C околу 20 минути. По желба, пред послужување посипете ги со шеќер во прав.