Почнаа Велигденските пости, најдолгиот и најстрог пост во годината, кој трае до Велигден, најголемиот христијански празник.
За овие 48 дена, колку што трае, верниците размислуваат за посна храна за подготовка или купување, а особено што да јадат кога денот е на вода.
На вода
Велигденските пости речиси целосно се на вода (освен во сабота и недела, кога посната храна се подготвува во масло). Храната на вода е онаа која не содржи масло и не се подготвува на масло. Иако за време на постот е забрането да се јаде месо, млечни производи и јајца, во постот се дозволени риби и растителни масла.
Доколку постите на вода, телото треба да се обезбеди со доволно масти и протеини, па затоа треба да јадете мешунки и јаткасти плодови, но и да ги балансирате главните оброци со растителни протеини. Затоа за оброк треба да зготвите леќа, грав, наут, грашок или боранија.
Во масло
За време на викендите можете да јадете храна во масло, а тука е секако главна рибата. Некои од омилените видови риби, според продавачите, се крапот и пастрмката. Многу луѓе претпочитаат и конзервирана туна или сардини,
Покрај главните јадења, треба да јадете што повеќе зеленчук, сезонски или кисел. Тие вклучуваат краставица, домат, пиперка, зелена салата, зелка, моркови, карфиол, брокула, кромид и лук, праз и цвекло.
Сепак, многумина кои не успеваат да готват, обично купуваат посни оброци во продавници или пекари.
Треба да се вклучи и овошје
Нутриционистите апелираат дека треба да јадете овошје и за време на постот. Освен јаболка, цитрус и бобинки, во исхраната треба да се вклучат и јаткасти плодови, како бадеми, индиски ореви, лешници и ореви. Исто така, треба да консумирате сончоглед, тикви и чии семки.
Трговците велат дека намазот со хумус е особено популарен за време на постот, а многумина користат и замена за млеко и млечни производи.