Пржените лебчиња се видени на трпезите ширум нашиот регион – а интересно е што постојат десетици начини на кои можете да ги подготвите.
Веројатно нема човек кој не ги сака – а се подготвуваат многу едноставно: леб, јајца, масло и толку!
Еден твитерџија започна интересна дискусија кога објави слика од пржен леб и напиша:
„Како ги нарекувате овие и дали сакате да ги јадете?
Еден од коментарите беше:
„Пржен леб и бело кафе-мирис на детството и неделен појадок“.
Потоа следуваа разни коментари.
Кога станува збор за рецептот (без разлика како го нарекувате ова јадење) – се работи само за внимателна подготовка и трпение.
Парчињата леб не треба да бидат премногу тенки бидејќи може да се распаднат од смената, туку дебели околу сантиметар и пол.
Секогаш користете леб кој стоел барем еден ден.
Наместо путер подобро е да користите растително масло бидејќи гори на високи температури.
Приближна формула за подготовка на смеса од јајца е дека на две кришки леб треба да се користат четвртина чаша млеко и едно јајце.