23. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Велигденска напивка: Кремаст пијалак за вистинско празнично уживање

Уживајте во празничната магија со вкусниот кремаст пијалак…

Состојки:

6 свежи јајца; 150 гр шеќер; 500 мл млеко; 400 мл слатка павлака; 350 мл рум, бурбон или мешавина
свежо рендано оревче или цимет, по вкус

Начин на подготовка:

Разматете ги жолчките во чинија на со 100 гр шеќер додека смесата не стане бледо жолта.

Во млекото измешајте слатка павлака и рум или бурбон. Можете да додадете малку мускатно оревче или цимет по вкус.

Ставете ја смесата во две шишиња од по 750 мл и чувајте во фрижидер.

Разматете ги белките додека не станат пенасти. Додајте го останатиот шеќер и продолжете со матење.

Ставете ја напивката од шишињата во голем сад и измешајте ја со белките.

На крај ставете во чаши и послужете со малку свежо рендано оревче или цимет.

Уживајте!