Centar.mk
ЗДРАВЈЕ

Ако имате над 40 години, избегнувајте ги овие 4 продукти

Како што стареете, губењето на тежината и одржувањето на тежината станува потешко поради природното забавување на метаболизмот и промените што доаѓаат со стареењето.

Иако забавувањето на метаболизмот е нормално, можно е да се ублажи ефектот со правење промени во исхраната. Експертите за здравје и исхрана наведоа неколку намирници што луѓето над 40 години треба да ги избегнуваат, бидејќи тие дополнително го забавуваат метаболизмот.

Еве за што предупредуваат.

1. Бел ориз
Белиот ориз содржи помалку влакна, што го отежнува регулирањето на шеќерот во крвта и може да поттикне прејадување.

„Консумацијата на бел ориз треба да се сведе на минимум. Му недостасуваат влакна и хранливи материи, што резултира со повисок гликемиски индекс или брзо зголемување на шеќерот во крвта. Со текот на времето, ова придонесува за инсулинска резистенција и воспаление. Наместо тоа, им советувам на пациентите да избираат интегрални житарки, кои обезбедуваат влакна и со тоа постабилен одговор на шеќерот во крвта“, објасни лекарот д-р Кубанич Такирбашев за SheFinds.

2. Маргарин
Некои маргарини содржат транс масти и други нездрави масти кои го поттикнуваат воспалението, а хроничното воспаление е поврзано со метаболички проблеми.

Нутриционистката Џоана Енгман вели: „Маргаринот и другата пржена храна содржат транс масти, за кои е познато дека го зголемуваат лошиот холестерол (LDL) и го намалуваат добриот холестерол (HDL). Оваа нерамнотежа може да доведе до атеросклероза, состојба што значително го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Внимателното читање на етикетите и избегнувањето на производи со „делумно хидрогенизирани масла“ може да помогне во намалувањето на внесот на транс масти.“

3. Преработено месо
Преработените производи како колбаси, сланина и салама често содржат адитиви, конзерванси, нитрити и големи количини на натриум, што може негативно да влијае на метаболизмот и да го поттикне зголемувањето на телесната тежина.

Нутриционистката Емили Џонсон истакнува: „Колбасите, сланината и виршлите се богати со заситени масти и натриум. Тие исто така често содржат конзерванси како нитрати, кои се штетни за метаболичкото здравје и водат до зголемување на телесната тежина.“

4. Растителни масла
Одредени растителни масла може да содржат скриени транс масти или делумно хидрогенизирани масла.

Диететичарката Џил Монген предупредува: „Познато е дека транс мастите и хидрогенизираните масла предизвикуваат проблеми со срцето, како што се висок холестерол и, на долг рок, затнати артерии.“

Регистрираниот диететичар Џеј Ковин заклучува: „Универзитетот во Калифорнија вели дека не е здраво да се користи растително масло бидејќи е составено од 80 проценти масти и 20 проценти протеини, што значи дека е претежно заситени масни киселини. Исто така, содржи само траги од хранливи материи, па затоа готвењето со ова масло не дава голема корист.“/Извор:Makfax

Можеби ќе ве интересира

Колаген вистински сојузник за виткост и убавина во пресрет на Новата година

ДЕСК

Дали комбинацијата од куркума и мед навистина прави чуда за телото и кожата?

C +

Високо преработената храна ги загрозува сите главни органи

C +
error: Соддржината е заштитена.