Centar.mk
МОЗАИК

Сите го користиме овој додаток во кујната, но не знаеме колку е штетен за нашето здравје.

Поминуваме многу време во кујната и внимателно избираме кујнски прибор и додатоци што ќе ни го олеснат подготвувањето оброци, а еден од нив е даската за сечење.

Многумина од нас не мислат на даската за сечење како потенцијален извор на штетни супстанции, но експертите предупредуваат на опасноста што се крие од пластичните модели.

Секој пат кога сечете или сечкате храна, пластичните даски можат да ослободат микропластика директно во вашиот оброк.

Неодамнешните истражувања стануваат сè позагрижувачки, а студија објавена во списанието Nature Medicine откри присуство на микро и нанопластика дури и во човечкиот мозок, црниот дроб и бубрезите, пишува Homes & Gardens.

Решението е дрво

Безбедна алтернатива се даските од цврсто дрво. Лидија Хејмем, која професионално тестира кујнски прибор, го препорачува брендот John Boos, кој се смета за златен стандард во светот на нетоксичните даски.

Направени од одржливо набавен американски јавор, овие даски се нежни кон сечилата на ножевите, а природните ензими во дрвото помагаат да се спречи растот на бактерии без употреба на додадени хемикалии. Најдобрите светски готвачи честопати го наведуваат овој бренд како свој прв избор, но можете да го најдете овој кујнски додаток и по попристапни цени./Извор:Makfax

error: Соддржината е заштитена.