26.8 C
Скопје
19. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕХНОЛОГИЈА

Како да ја заштите батеријата на вашиот мобилен телефон? Еве неколку совети за траа да има подолг животен век

За да ја заштитите батеријата на вашиот мобилен телефон и да го продолжите нејзиниот животен век, следете ги следниве совети и препораки:

1. Правилно Полнење

Избегнувајте целосно празнење и полнење до 100%:

 • Идеален опсег: Одржувајте ја батеријата полнета меѓу 20% и 80%. Полнењето до 100% или празнењето до 0% може да ја намали нејзината ефикасност и животен век .
 • Брзо полнење: Користете го брзото полнење само кога е неопходно. Честото користење на брзиот полнач може да ја загрее батеријата и да ја намали нејзината долготрајност .

Не оставајте го телефонот да се полни преку ноќ:

 • Прегревање: Долгото поврзување на полнач може да доведе до прегревање и зголемување на стресот на батеријата .
 • Смарт полнење: Некои телефони имаат функции за интелигентно полнење кои ја ограничуваат батеријата да се полни до 100% само пред да се разбудите. Активирајте ја оваа функција ако е достапна.

2. Управување со Температурата

Избегнувајте прегревање:

 • Не оставајте го телефонот на директно сонце: Високите температури можат да предизвикаат брзо стареење на батеријата и да ја намалат нејзината способност да задржи полнење .
 • Не користете го телефонот при интензивни апликации додека се полни: Користењето на тежки апликации, како игри или навигација, додека телефонот се полни, може да предизвика зголемено загревање.

Заштита од студени температури:

 • Избегнувајте изложување на многу ниски температури: Многу ниските температури можат да ја намалат ефикасноста на батеријата и времено да го намалат капацитетот .

3. Оптимизирање на Поставките

Намалете ја светлината на екранот:

 • Автоматско прилагодување: Активирајте го автоматското прилагодување на светлината за да ја оптимизирате потрошувачката на енергија според условите на околината.
 • Темни теми и позадини: Користете темна тема или позадина за OLED или AMOLED дисплеи, бидејќи тоа може да ја намали потрошувачката на батерија .

Оневозможете неупотребувани функции:

 • Bluetooth, GPS и Wi-Fi: Исклучете ги овие функции кога не се во употреба за да заштедите енергија.
 • Push известувања: Ограничете ги push известувањата од апликации кои не ви се неопходни.

Оптимизирајте ги апликациите:

 • Апликации во позадина: Исклучете ги или ограничете ги апликациите кои работат во позадина и трошат енергија.
 • Ажурирања и синхронизација: Наместете ги ажурирањата и синхронизациите на апликациите да се извршуваат само кога сте поврзани на Wi-Fi или кога е уредот на полнач.

4. Одржување на Батеријата

Користете оригинални полначи и кабли:

 • Квалитетна опрема: Користете оригинални или квалитетни замени за полначи и кабли за да избегнете оштетувања на батеријата.

Бидете внимателни со апликациите за заштеда на батерија:

 • Репутација на апликации: Некои апликации кои тврдат дека заштедуваат батерија можат да го намалат нејзиниот век со агресивно управување со процесите. Користете ги само оние кои имаат добри прегледи и препораки.

5. Долгорочна Заштита

Избегнувајте целосно празнење:

 • Длабоко празнење: Постои мит дека батериите треба да се празнат целосно пред повторно полнење. За Li-ion батериите, тоа не е вистина и може да ја оштети батеријата.

Ажурирајте го софтверот:

 • Редовни ажурирања: Софтверските ажурирања често вклучуваат оптимизации кои можат да ја подобрат ефикасноста на батеријата.

Со овие совети, ќе помогнете да ја одржите батеријата на вашиот телефон во добра состојба и да го продолжите нејзиниот животен век.