26.8 C
Скопје
19. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Со високите температури се појавија стршлените, осите и другите опасни инсекти – Како да се заштитиме?

Заштитата од оси, пчели и стршлени е важна, особено во летниот период кога тие се најактивни. Овие инсекти можат да бидат опасни, особено за луѓето кои се алергични на нивните убоди. Еве неколку совети како да се заштитите од овие инсекти:

1. Избегнување на Контакт

Облека и мириси:

 • Носете соодветна облека: Избегнувајте светли бои и цветни шари кои можат да привлечат инсекти. Носете долги ракави и панталони ако сте во подрачје каде што можат да се најдат оси, пчели или стршлени.
 • Избегнувајте мириси: Парфеми, дезодоранси и мирисни креми можат да ги привлечат инсектите. Избегнувајте нивна употреба кога сте на отворено.

Храна и пијалоци:

 • Покријте ја храната и пијалоците: Кога сте надвор, држете ја храната и пијалоците покриени за да не ги привлечете инсектите.
 • Избегнувајте слатки пијалоци и овошје: Слатките пијалоци и овошјето се омилени на осите и пчелите. Внимавајте како ги чувате и консумирате на отворено.

Избегнувајте брзи движења:

 • Останете мирни: Ако оса или пчела се приближи до вас, избегнувајте брзи и панични движења. Полека и мирно одете подалеку од инсектот.

2. Превентивни Мерки

Одржување на околината:

 • Чистете го дворот: Избегнувајте насобирање на отпад и храна во дворот или околината, бидејќи тоа може да ги привлече инсектите.
 • Отстранување на гнезда: Проверете за присуство на гнезда на оси или стршлени и ако ги најдете, повикајте професионалци за нивно безбедно отстранување.

Одржување на домот:

 • Запечатете ги влезовите: Проверете и затворете ги сите можни влезови во домот, како пукнатини или отвори, каде што инсектите можат да влезат.
 • Инсталирајте мрежи на прозорците: Ова ќе помогне да ги задржите инсектите надвор додека дозволувате свеж воздух да влегува.

3. Како да се Однесувате ако ве Нападнат

Бегање и скривање:

 • Бегање во затворен простор: Ако сте нападнати од група инсекти, брзо влезете во затворен простор како дом или автомобил.
 • Избегнувајте да мавтате: Мавтањето со рацете или обидот да ги убиете инсектите може да ги разлути и да ги натера да напаѓаат.

Третман на убоди:

 • Чистење и миење: Измијте го местото на убодот со сапун и вода за да ја намалите инфекцијата.
 • Ладни облоги: Ставете ладни облоги за да го намалите отокот и болката.

Повик за итна помош:

 • Тешка алергиска реакција: Ако забележите тешка алергиска реакција како оток на лицето, вртоглавица или отежнато дишење, веднаш побарајте медицинска помош.

4. Додатни Препораки

Природни репеленти:

 • Корисни растенија: Одгледувајте растенија кои природно ги одбиваат инсектите, како лаванда, лимонска трева и нане.
 • Етерични масла: Употребувајте етерични масла од еукалиптус, нане или цитронела за да ги одбивате инсектите.

Професионална помош:

 • Контрола на инсекти: Ангажирајте професионалци за контрола на инсекти ако имате сериозен проблем со оси, пчели или стршлени околу вашиот дом.