34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

СО ТОПЛОТО ВРЕМЕ СЕ ПОЈАВИЈА МНОГУ ЗМИИ – Како да се заштитиме?

Заштитата од змии бара превентивни мерки и свесност за нивното присуство. Еве неколку совети како да се заштитите од змии:

1. Избегнувајте ги областите каде што има змии

 • Живеалишта на змии: Змиите обично се наоѓаат во тревисти, шумски, или карпести подрачја. Избегнувајте ги овие области особено во топлите периоди од годината.
 • Вода: Змиите често се наоѓаат околу водени извори, така што треба да бидете внимателни при одење во близина на езера, реки и потоци.

2. Облека и обувки

 • Носете заштитна облека: Долги панталони и високи обувки можат да понудат дополнителна заштита.
 • Гумени чизми: Кога одите низ тревисти или шумски подрачја, носете гумирани чизми.

3. Чистење на околината

 • Одстранете го сметот: Чистете ја тревата, грмушките и листопадот околу вашата куќа за да спречите создавање на идеално живеалиште за змии.
 • Чувајте го дрвото и градежниот материјал подалеку: Дрвата за огрев и градежниот материјал држете ги подалеку од вашата куќа за да ги спречите змиите да се засолнат таму.

4. Внимавајте на движењето

 • Избегнувајте зони со висока трева: Кога шетате низ природа, останете на патеките и избегнувајте високата трева каде што змиите можат да се кријат.
 • Користете стап: При шетање низ шума или висока трева, користете стап за да тропате пред вас и да го проверувате теренот.

5. Обука и информирање

 • Научете за локалните видови змии: Бидете информирани за видовите змии кои се присутни во вашата област и нивното однесување.
 • Прва помош: Научете основни техники за прва помош при каснување од змија и имајте план за итни случаи.

6. Заштита на домашните миленици

 • Држете ги подалеку од ризични подрачја: Избегнувајте да ги пуштате домашните миленици во подрачја каде што може да има змии.
 • Прегледајте го дворот: Редовно проверувајте го дворот за да бидете сигурни дека нема змии.

Змиите обично не напаѓаат луѓе освен ако не се чувствуваат загрозени. Поради тоа, ако видите змија, најдобро е да се тргнете полека и да ја оставите на мир. Секогаш е подобро да се превенира отколку да се лекува, па преземете ги овие мерки за да го намалите ризикот од непријатни средби со змии.