25.8 C
Скопје
21. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ГЕРМАНИЈА

Од 1 јуни нови олеснувања за жителите на Западен Балкан: полесен пристап до германскиот пазар на труд

Од сабота, 1 јуни, стапува на сила третата фаза од германскиот закон, чија цел е привлекување странска квалификувана работна сила, која носи бројни придобивки за граѓаните од Западен Балкан, а пред се двојна квота на работници од регионот кој ќе може полесно да се вработи во Германија.

Минатата година германската влада воведе закон за имиграција на квалификувани работници (ФЕГ), чии одредби постепено стапуваат на сила.

Всушност, станува збор за продолжување на законот од 2016 година, кој им овозможи на граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија и Србија полесен пристап до германскиот пазар на труд, до одреден степен независен од формалните квалификации.

Законот беше продолжен и изменет минатата година и стапува на сила етапно. Измените не се однесуваат на работните места чие извршување според законот е поврзано со сертификација на диплома, на пример академски професии како што се медицина или медицинска сестра, за лица со посебни потреби.

Според законот, секој кој има професионална квалификација ќе може да ја врши таа работа во Германија, а истото важи и без докажување и за лицата кои работеле во нивните земји најмалку две години на работа за која е потребна стручна диплома призната до државата.

Она што е ново е таканаречената „шанса карта“ за барање работа, која се заснова на доделување бодови според различни критериуми, како што се квалификации, познавање на германски или англиски јазик, работно искуство, врски со Германија, возраст и евентуално семејството кое го придружува странскиот работник.

Третата фаза од законот ќе им олесни на странските работници кои ќе се вработат да носат со себе не само потесни, туку и членови од поширокото семејство.

Оваа фаза е особено интересна за стручњаците од занаетчиските професии бидејќи, меѓу другото, од 1 јуни 2024 година двојно се зголемува квотата за лица од Западен Балкан од 25.000 на 50.000, соопшти централниот синдикат на германски занаетчии ЗДХ, пренхесуваат регионалните медиуми.

Поточно, тоа значи дека 50.000 граѓани на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија и Србија ќе имаат полесен пристап до германскиот пазар на труд, без да докажат професионални квалификации. Дополнително, ќе има и месечни контингенти.

Германската Федерална агенција за вработување однапред ќе дава дозволи за вработување, а не како досега, како последователно одобрување, а работодавците ќе можат да ја побараат дозволата преку Интернет.

Штом Агенцијата даде одобрение, идниот работник од Западен Балкан ќе може да побара германска виза за престој и работна виза во надлежното конзуларно претставништво.

Сепак, олеснувањето нема да важи за продолжување на дозволата за престој, во кој случај вработениот ќе мора да се обрати до надлежната управа за странци.

Од ЗДХ посочуваат дека успехот на законот, кој треба да ја привлече хронично дефицитарната професионална работна сила во Германија, во голема мера зависи од брзината и ефикасноста на институциите.

За да можат малите бизниси да имаат корист од регулативата за Западен Балкан, мора да се воведат брзи и ефикасни административни процедури во „германските претставништва во странство и во германските служби задолжени за странци“, соопштуваат од здружението, пренесуваат медиумите во регионот./Извор:Makfax