23.8 C
Скопје
22. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
.БИЗНИС

Во април: Годишен раст од 9,3% на вкупните депозити и од 6,8% на вкупната кредитна поддршка

Анализирано на годишно ниво, вкупните депозити се зголемени за 9,3%, поради повисоките депозити на двата сектора, со поизразен придонес на депозитите на секторот „домаќинства“.

На годишна основа, вкупните кредити бележат раст од 6,8%, како резултат на зголеменото кредитирање на двата сектора, коешто е поизразено кај секторот „домаќинства“.

Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на:

https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2024/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2024_april_mk.pdf