34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

ЕУ го одобри првиот закон во светот за вештачка интелигенција

Земјите членки на Европската Унија денеска го одобрија законот, кој има цел усогласување на правилата за вештачка интелигенција, таканаречениот закон за вештачка интелигенција.

Тоа е прв акт од ваков вид во светот, кој може да постави глобални стандарди за законодавството за вештачка интелигенција, се вели во соопштението на Советот на ЕУ.

Новиот закон има цел да ги поттикне приватните и јавните актери да развијат и усвојат безбедни и сигурни системи за вештачка интелигенција на единствениот пазар на ЕУ./Извор:Makfax