26.8 C
Скопје
25. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
РЕГИОН+

62% од луѓето во ЕУ велат дека нивното ментално здравје е полошо поради короната и војната во Украина

Шеесет и два отсто од граѓаните на Европската унија веруваат дека на нивното ментално здравје негативно влијаеле настаните како ковид пандемијата и агресијата врз Украина, покажуваат податоците на Евробарометар, објавени вчера на почетокот на петтата Европска недела за ментално здравје.

Покрај Ковид пандемијата и војната во Украина, граѓаните на ЕУ ги наведоа и климатската криза, невработеноста и трошоците за храна и енергија како вознемирувачки настани, објави Наставниот институт за јавно здравје Др. Андрија Стампар.

Европската недела на ментално здравје се одбележува од 13 до 19 мај под мотото Подобро заедно: Заедно да ја креираме иднината на менталното здравје, со задача да ја подигнеме свеста, да ја намалиме стигмата и дискриминацијата и да се залагаме за подобра грижа за менталното здравје.

Во однос на податоците на Евробарометар, се смета дека ситуацијата е слична во цела Европа и затоа се потенцира потребата од промена на односот кон менталното здравје.