Семките од лубеница, често занемарениот несакан ефект од уживањето во ова сочно овошје, се всушност вистинско богатство за малку.
Многу луѓе се прашуваат дали е безбедно да се јадат семки од лубеница, но вистината е дека тие се наводно многу здрави. Без разлика дали се црни или бели, семките од лубеница можат да донесат многу придобивки за вашето здравје.
На пример, белите семки во лубеницата се всушност незрели семиња сместени во бели мантили. Иако можеби не изгледаат како класично семе, овие бели семиња содржат некои хранливи соединенија, како што се магнезиум, железо, фолна киселина и ниацин. Од друга страна, црните семиња се зрели, плодни семиња кои можат да никнат и да прераснат во растение лубеница ако ги засадите. Двата типа на семиња се целосно за јадење и минуваат низ вашиот дигестивен систем како нерастворливи влакна, обезбедувајќи му на вашето тело корисни хранливи материи кои се добри за здравјето.
Иако семките од лубеница се корисни, важно е да се напомене дека прекумерното консумирање може да доведе до некои несакани ефекти, особено кај луѓето со чувствителен дигестивен тракт. Премногу семиња може да предизвикаат запек или гастроинтестинални пореметувања, поради нивната висока содржина на влакна. Сепак, нема прецизни податоци за безбедната граница за конзумирање на семки од лубеница.
Освен тоа, не само семките од лубеница се јадливи и добри за здравјето, туку и семките од други овошја како краставица, калинка и змејово овошје. Сепак, треба да избегнувате да јадете кора од вишни, јаболка и кајсии, кои можат да бидат штетни за телото.
Затоа, следниот пат кога ќе уживате во освежителна лубеница, знајте дека семките се дел од искуството и дека носат придобивки за вашето тело.