34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

За многу години Ѓурѓовден

Денеска е Ѓурѓовден. Го слават и православните христијани. На денешен ден, МПЦ го одбележува погубувањето на Светиот великомаченик Георгиј.

Свети Георгиј е роден во 275/280 година. во малоазискиот регион Кападокија, во богато и угледно христијанско семејство. Тој израснал во силен и храбар млад човек и бил однесен во војска, каде што се истакнал по својата храброст. Од обичен војник, тој напредувал на трибината веќе на дваесет години, односно до чин комити, односно војвода, во кој бил именуван од царот Диоклецијан (за време на неговото владеење најголемото прогонство на христијаните било организирана во 303 година).

Гледајќи дека започна истребувањето на христијаните, свети Ѓорѓи им ги подели своите богатства на сиромашните и ги ослободи своите робови. На еден собир зборувал против прогонството, се појавил пред царот и рекол дека е христијанин, па царот наредил да го затворат. Го мачеле, но тој одбил да се откаже од својата вера. Царот го замолил да се поклони пред статуата на богот Аполон и рекол дека ќе си го поштеди животот. Свети Ѓорѓи се приближи до статуата и ја прекрсти. Таа статуа падна, а потоа и сите останати во храмот. На тоа царицата Александра извика: „И јас верувам во Господ, кој му дава на Георгиј толку многу сила“. Поради тоа, царот наредил да им се отсече главата и на свети Ѓорѓи и на царицата Александра, на кои, сепак, им истекол рокот на патот до местото на погубувањето.

На иконите тој е претставен во војводско одело, на коњ од кој со копје прободува змеј. Малку подалеку од него стои жена во џентлменски костум. Змијата на иконата претставува многубожечка сила која „проголта“ бројни христијани, а која свети Ѓорѓи ја победи и со своето мачеништво им зададе смртен удар на „незнабошците“. Жената на иконата е Света Александра, сопругата на императорот Диоклецијан и се верува дека претставува симболична млада христијанска црква.

Ѓурѓовден се смета за граница помеѓу зимата и летото, дека е поврзан со здравјето на домаќинството, бракот и повторното стапување во брак, плодноста на добитокот и добрите култури. Малку празници се поврзани со толку многу обичаи и верувања, како и со магични дејствија, како со овој. Меѓу другите, трите главни обичаи се: плетење венци од тревки, миење со тревки и капење во река. Сега најмногу се прави за први мај, но на Ѓурѓовден луѓето рано пред зори заедно излегуваат во природа на „Ѓурѓовден“.