34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото Centar.mk (c) 2024
+МАКЕДОНИЈА

Ќе го прифати ли Мицкоски барањето на Влен за нов устав во кој Македонија е еднаква земја на Македонците и Албанците, со права на другите заедници?

Коалицијата Влен, со која Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ посакуваат да коалицираат по изборите, во својата програма и заложби имаат барање за нов Устав, кој според нив, треба да биде подемократски и модерен.

Новиот Устав на Влен предвидува земјата да биде дефинирана како еднаква држава на двете мнозински заедници, но со гарантирани целосни права и на другите малцински заедници – Турците, Власите, Србите, Робиме, Бошњаците, Бугарите, Хрватите, Црногорците, Словенците, Евреите и Египќаните.

Според нив, вака треба да изгледаат уставните измени кои ќе ги откочат преговорите со ЕУ.

Дали ваквото барање е прифатливо за Мицкоски, кој во некоклу наврати кажа дека е за коалиција со Влен по изборите, со цел доаѓање на ВМРО-ДПМНЕ на власт?