Покрај другите придобивки, чили пиперките содржат и антиоксиданси корисни за намалување на воспалението и заштита на срцето.
Жолта, зелена или црвена, слатка или лута, голема или мала, пиперките (и чили пиперките) се присутни во бројни сорти и нудат широк спектар на можности во кујната од предјадења до оброци до прилози.
Сите го сакаат овој шарен зеленчук, но колкумина од нив знаат дека бугарската пиперка всушност не е зеленчук, туку овошје?
Од кулинарски и нутриционистички аспект, пиперката често се смета за зеленчук и се третира како таква, затоа се користи во солени рецепти, како прилог на тестенини, на пица или во комбинација со други јадења со месо или риба.
Од ботаничка гледна точка, сепак, пиперките и чилито треба да се сметаат за плодови: тие всушност растат така што се развиваат од цвеќиња и во нив ги содржат семките потребни за репродукција на растението – исто како јаболката, праските или другите плодови.
Двојната дефиниција на пиперката како овошје и како зеленчук произлегува од „ботаничката“ улога на овошјето (развиена од цвет и држач за семе за развој на ново растение) што е во контраст со „кулинарската“ улога на зеленчукот. .
Ова објаснува зошто пиперките – заедно со други зеленчуци како домати, модри патлиџани и тиквички – технички се овошје, но обично се третираат како зеленчук во кујната.
Но, кои се здравствените придобивки од ова колоритно овошје (ботанички гледано)? Еве неколку:
– тие се одличен извор на витамин Ц, кој игра фундаментална улога во заштитата на имунолошкиот систем, го штити телото од слободните радикали и придонесува за здравјето на кожата.
– богати се со влакна кои го помагаат варењето и одржувањето на здрава телесна тежина, содржат каротеноиди како лутеин и зеаксантин кои се важни за здравјето на очите, богати се со витамини.
И важно за видот, имунолошкиот систем и здравјето на кожата. Витаминот А придонесува и за здравјето на мукозната мембрана и за формирање на здрави ткива.
– содржат калиум, минерална сол важна за регулирање на крвниот притисок.
– конечно содржат антиоксиданси корисни за намалување на воспаленијата и заштита на срцето од кардиоваскуларни заболувања.