11.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Дали знаете што е престапна година?

Што е престапна година? Повеќе од три четвртини од Германците, 76 отсто, го знаат одговорот. Анкетата покажа дека 13 отсто не знаат, додека 11 отсто не одговориле.

Луѓето на возраст меѓу 45 и 54 години биле најсигурни во своето знаење, покажува истражувањето на YouGov. Повеќе од една петтина од нив, 81 отсто, знаеле да објаснат што е престапна година.

Во престапна година, поради 29 февруари, има 366 дена, а не 365. Дополнителниот ден во февруари е од астрономски причини: на Земјата и се потребни 365 дена, пет часа и нешто помалку од 49 минути за да го заобиколи Сонцето, а не точно 365 дена.

Престапен ден обично се вметнува секоја четврта година за да се компензира несовпаѓањето помеѓу сончевата година и календарската година.

Речиси 3.700 луѓе учествуваа во истражувањето на 19 февруари. Анкетата е репрезентативна за полнолетни граѓани.

Спонзорирано: