11.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Ако го исклучите овој мал уред ноќе, сметката за струја ќе ви биде помала

Сметката за струја е секогаш најголемата и најнарушувачка за инаку затегнатата математика на преживување од прв до прв. За среќа, најголемата заштеда обично може да се направи со големите трошоци.

Кога размислувате за работите кои трошат многу електрична енергија во вашето домаќинство, веројатно не помислувате на скромниот рутер за поврзување на Интернет.

Но, ако го оставите цел ден, ќе потроши значително повеќе електрична енергија. Затоа, треба да внимавате на енергетските перформанси на рутерот пред да го купите и да се уверите дека има најмала можна потрошувачка на енергија кога е вклучен и во режим на подготвеност.

Германската Федерална агенција за заштита на животната средина (UBA) тврди дека ова е особено важно доколку рутерот не може да се исклучи бидејќи ја користи и телефонската линија. Ако е така, советот е да набавите рутер кој има опција барем да го исклучи Wi-Fi кога не е во употреба.

Интернет рутер не троши повеќе електрична енергија од фрижидер или други уреди, но повторно би било подобро да се исклучи кога не се користи.

Спонзорирано: