21.8 C
Скопје
27. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Ако не е совршено, не правите нешто како што треба: Поради овие 7 грешки, вашето тесто едноставно не излегува добро

Дознајте што треба да избегнувате кога правите тесто за да испадне совршено.

Обрнете внимание на овие грешки.

Погрешни пропорции
Многу состојки се додаваат непотребно и тоа е една од главните причини зошто тестото пропаѓа. Секогаш користете правилни мерења кога додавате состојки и тестото сигурно ќе делува при првиот обид.

Долго месење на тестото
Не месете го тестото предолго, бидејќи тоа може да доведе до активирање на глутенот, па тестото ќе стане тврдо. При месење на тестото доволно е да се направи додека убаво не се соединат состојките.

Не користете состојки со поминат рок
Многу домаќинки не ги проверуваат датумите на состојките што се користат за подготовка на тестото. Ова е особено точно за квасецот. А ако користите состојки со поминат рок, нема да можете добро да го замесите тестото, а ниту пецивото нема да биде вкусно.

Добро подмачкајте го плехот за печење или користете хартија за печење
Ако не сте ја подмачкале добро тавата или ако не користите хартија за печење, тестото ќе се залепи на дното и ова е една од најчестите причини зошто печивата не успева.

Температура
Ако сакате пецивото, лебот или кој било друг производ од тесто да бидат совршено испечени, тогаш водете сметка за температурата.

Многумина ја зголемуваат температурата за да се испече печивото што е можно побрзо, но тоа не дава добри резултати. Секогаш поставувајте ја температурата наведена во рецептот. 6. Не отворајте ја вратата на рерната

Никогаш не ја отворајте вратата додека го печете тестото, бидејќи штом го отворите, температурата паѓа, а тестото може да се намали.

Сечете само кога пецивото ќе се излади
Многу луѓе сечат пециво, леб или друг производ од тесто веднаш штом го извадат од рерната, но тоа е погрешно. Оставете добро да се изладат, па дури потоа исечете, бидејќи и додека се ладат, производите од тестото се уште се печат.

Спонзорирано: