Како што веќе знаете, едно од главните правила за готвење е да вкусите малку додека готвите за да ви помогне да го прилагодите вкусот на садот додека одите. Но, и најдобрите професионалци понекогаш „залутаат“, па затоа постојат овие трикови кои ќе го подобрат вкусот.
Ако јадењето е премногу солено…
Додадете киселина како сок од лимон, сок од лимета или оцет; или засладувач како шеќер, мед или ловоров сируп.
Ако рецептот „дозволува“, додадете млеко, павлака за готвење или јогурт, бидејќи тие ја „убиваат“ и солта. Луѓето имаат уште еден совет – кога ќе додадете сол во садот, ставете излупен компир или јаболко, кои ќе го впијат вишокот сол и ќе го исфрлите од садот по готвењето.
Внимавајте и со додавањето пелати од конзерва, маслинки или каперси, бидејќи содржат многу сол.
Ако е премногу слатко…
Додадете киселина како сок од лимон, сецкани свежи билки, кора од цитрус или прстофат кајен пипер за солени јадења или инстант еспресо за слатки јадења.
Редовното горчливо какао во прав додава горчина, така што може да избалансира и премногу слатко јадење. Кремот за готвење или грчкиот јогурт е исто така одличен, бидејќи го намалуваат премногу слаткиот вкус и даваат кремаст, неутрален вкус на секој премногу сладок десерт.
Ако храната е премногу зачинета…
Следниот пат кога ќе „бегате“ од премногу чили или бибер, обидете се да го ублажите гневот со кисела храна. Лимонот, оцетот или сосот од домати се одлични за убивање на гневот.
Путерот од кикирики или пастата од сусам исто така ќе ја намалат јачината на садот, а можеби ќе бидете пријатно изненадени од новите вкусови што ги носат. Додавањето густин или млеко исто така помага. Освен млеко, можете да додадете и павлака или некое поблаго сирење.
Ако е премногу кисело…
Постепено истурајте мали количини сода бикарбона во храната додека готвите за да ја намалите киселоста на храната. Често вкусувајте ја храната, додека не се намали остриот вкус на храната.
Може да додадете и шеќер, може и да ја омекне киселоста.