Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Епидемиолог препорачува конзервирана и замрзната храна: Еве кои треба да ги вклучите во исхраната

Епидемиологот Тим ​​Спектор препорачува конзумирање на конзервирано или замрзнато овошје и зеленчук, тврдејќи дека, и покрај популарното верување, оваа храна често може да биде поздрава од свежата.

Спектор истакнува дека замрзнувањето и конзервирањето храна не само што е поекономичен и попрактичен начин на исхрана, туку во некои случаи може да биде и побогат со хранливи материи.

Една од намирниците кои ги посочи како особено корисни во конзервирана форма се доматите. Ова овошје содржи ликопен, форма на каротин кој е поврзан со намален ризик од мозочен удар, срцеви заболувања и рак.

Спектор цитираше научен преглед од списанието за рак на простата и болести на простатата 2018 година, кој посочи дека конзервираните домати може да содржат повеќе ликопен во споредба со свежите домати.

Студијата, која опфати над 260.000 учесници, сугерира дека „поголемата потрошувачка на домати може да биде поврзана со намален ризик од рак на простата“, особено кога станува збор за „јадења подготвени со варени домати и сосови од домати“.

Спектор понатаму советува да се консумира замрзнат грашок, бидејќи задржува повеќе витамин Ц во споредба со свежиот грашок. Тој, исто така, препорачува да се јаде замрзнат спанаќ, тврдејќи дека може да помогне да се апсорбира повеќе железо од свежиот спанаќ.

Овие наоди водат до заклучок дека конзервираната и замрзнатата храна може да биде подеднакво хранлива, а во некои случаи и покорисна од свежата храна.