18.8 C
Скопје
21. септември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото Pixabay
МОЗАИК

Ова е местото со најмногу бактерии во куќата: Повалкано е од тоалетната школка

Некои бактерии може да се акумулираат во вашата кујна на неочекувано место.

Ние обично ги поврзуваме славините со чистење и миење. Миењето раце е одличен начин да се спречи ширењето на бактерии и бактерии, нели? Но, дали миењето раце може да направи повеќе штета отколку добро?

Некои вируси можат да преживеат на површини од не’рѓосувачки челик до 72 часа, а бактериите како салмонелата можат да живеат на површини до 4 часа.

Секој пат кога ракувате со сурово пилешко или на кое било друго место и ја вртите рачката од кујнската славина за да ги измиете рацете, вие ширите бактерии од суровото месо до славината. Откако ќе ги измиете рацете, голема е веројатноста дека ќе ја фатите истата рачка за да ја исклучите водата. Истото важи и за миење раце по користење на тоалетот, после работа и после секое миење раце.

Освен ако не ја дезинфицирате рачката на славината помеѓу секоја употреба, ризикувате да пренесете или примате бактерии и патогени. И, освен ако внимателно не користите крпа за да ја исклучите славината откако ќе ги измиете рацете во вашиот дом, можеби ќе поканите некои од бактериите назад на свежо исчистените раце.

Покрај тоа, околу 80 проценти од крпите или сунѓерите што се користат за бришење на површините во кујната содржат опасна комбинација на бактерии. Истражувањето на Британскиот совет за хигиена покажа дека една третина од кујнските славини имаат незадоволително ниво на бактерии, додека истите бактерии се наоѓаат во само 15 проценти од цистерните.

Потенцијално смртоносната бактерија ешерихија коли се наоѓа на 14 отсто од славините, додека истата бактерија е пронајдена само на шест отсто од тоалетите. Staphylococcus aureus, кој предизвикува различни болести, вклучително и пневмонија, е пронајден во осум проценти од чешмите. Повеќето од овие бактерии се пренесуваат во славините преку валкани раце по користењето на тоалетот и понатаму се шират по контакт.

Бактериите кои ја трујат храната, како што е салмонелата, најчесто се шират во кујната со помош на кујнски сунѓери и крпи. Истражувањата покажаа дека, покрај славините и рачките од славините, најчест извор на бактерии се детските столчиња, масите за хранење, даските за сечење, далечинските управувачи и телефоните.