5.8 C
Скопје
27. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+БИЗНИС

Добра вест за студентите: Државата ќе им подели по 400 евра за летување или зимување

Власта најавува нова помош за студентите, и тоа во вид на ваучери за одмор.

Министерот за економија Крешник Бектеши соопшти дека студентите ќе бидат поддржани со нова мерка – ваучери за посета на туристички места во земјава.

За тоа ќе бидат наменети 64 милиони денари и најпрво ќе бидат опфатени околу 3 до 4 илјади студенти, а потоа се очекува бројот да се прошири.

Како што претходно беше објавено, ссо мерките за превоз,треба да бидат опфатени над 15 илјади студенти кои студираат надвор од нивното место на живеење.

Во зависност од пресметаните трошоци за превозот, тие ќе добиваат ваучери за превоз во износ од 600 до 1.200 денари. Надоместокот ќе го добиваат во наредните седум месеци односно до крајот на академската 2023/2024 година.