4.8 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Албанската опозиција обединета во Европскиот Сојуз за Промени најавува убедлива победа

Додека стоиме пред вас убедени дека имаме моќ и знаење да ја направиме промената, во позадина е мозаикот на Договорот од Лежа, на историскиот сојуз на тогашните албански кнежевства. Симболиката на овaа Собрание, кога станува збор за Албанците, и во минатото и сега, беше водич за важни пресвртници. Денес овде сме обединети за да ги предизвикаме следните битки, демонстрирајќи го нашето единство да ставиме крај на лошото владеење, кое Албанците овде во Северна Македонија ги донесе до зид, создавајќи мозаик на голема болка и максимално избледување на надежите и перспективите. Но, еве сме, тука, со вас и на првите борбени линии, решени да донесеме промени, велат од коалицијата на опозициските партии на Албанците во Македонија.

– Оваа коалиција не претендира да има монопол на желбата за промени. Нам ни е потребен секој човек. Денес сме три партии, очекуваме „Европскиот Сојуз за промени“ да се окрупнува дополнително. Вратата е отворена за сите слободоумни индивидуи, луѓе со интегритет, невладини организации, но и политичари и партии кои се подготвени со нас да ги споделуваат идеолошките вредности и програмски приоритети на кои почива оваа коалиција. Како што можете да видите на логото на коалицијата сега има три sвезди кои сме сигурни дека ќе станат многу повеќе, – велат оттаму.

– Денеска сакам да упатам уште еден апел. Во куполата на трансформираната ДУИ со изминат рок, која повеќе од 20 години подфрлуваше и ги разочаруваше очекувањата на чесните граѓани, се инсталираа грст криминални платеници, кои партијата и политиката ја искористија како отскочна даска за лични кариери и за да станат новите олигарси. Овој грст криминалци, утре ќе ја напуштат партијата како што ги напуштија формираните невладини организации или како што целосно ја напуштија државата во тие 18 месеци додека ДУИ беше во опозиција, а цената ќе ја платат основачите, членовите и чесните структури кои ќе наследат идеолошки и морално здробен политички субјект, – додаде Изет Меџити.

– Ние, Европскиот Сојуз за Промени, ќе ја донесеме долгоочекуваната промена на албанската политичка сцена во земјата, а за оваа нашата врата е широко отворена и ни треба секој чесен и праведен човек како основни вредности и предуслови за ослободување на земјата од канџите на оние кои повеќе се грижат за својот џеб отколку за иднината на албанскиот народ, – заклучуваат од коалицијата.