10.8 C
Скопје
3. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Дали сте забележале дека вашите раце и стапала се постојано ладни? Можеби тоа е причина за загриженост

Ако забележите дека оваа есен имате проблем со загревањето на рацете и нозете, тоа може да биде предупредувачки знак за сериозни болести како ракот, предупредува д-р Дебора Ли.

Имено, др. Ли тврди дека ниските температури можат негативно да се одразат на болните од рак, па често имаат зголемена чувствителност на студ.

Ладна дизестезија
“Кај здравите луѓе, механизмите на телото се движат помеѓу 36,5 и 37°C. Тие механизми зависат од ефикасноста на митохондриите, мали органели во секоја клетка кои произведуваат енергија. Меѓутоа, кај клетките на ракот механизмот на производство на енергија преку митохондриите е нарушен. “ вели др. Ли.

Сето ова може да резултира со многу непријатен симптом познат како ладна дизестезија, кој се манифестира во рацете и нозете.

Без соодветни процеси за одржување на телото на оптимална температура, пациентите со рак може да чувствуваат студ во прстите на рацете и нозете, додека на другите може да им биде удобно температурата.

Последица на хемотерапија
Ова непријатно чувство може да биде последица и на хемотерапевтскиот третман бидејќи ја зголемува чувствителноста на студ, особено во рацете и нозете.

„Хемотерапијата може да предизвика замор, дехидрација и анемија, што предизвикува чувство на студенило кај пациентите, особено во рацете и нозете“, вели др. Ли, нагласувајќи дека овој симптом може да укажува и на други, помалку сериозни здравствени проблеми, а не само на рак.

Некои од симптомите кои може да ве поттикнат да размислите за преглед се следниве;

  • Главоболки
  • Проблеми со видот или слухот
  • Замор или екстремен замор
  • Губење или зголемување на телесната тежина од 5 кг или повеќе, без позната причина
  • Проблеми со исхраната
  • Грутки на некоја област од телото

Ова се само дел од симптомите кои би можеле да укажуваат на појава на малигно заболување, но важно е да се консултирате со лекар за да се исклучат посериозни здравствени компликации.