4.8 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Шаќири: Почнуваме инклузивен процес на креирање стратешки документи за унапредување на квалитетот на високото образование

Со стручна расправа во организација на Националниот совет за високо образование и научно – истражувачка дејност, на која присуствуваа претставници на владини институции, професори и експерти од областа на високото образование и науката, почна процесот на креирање четири стратешки документи, со кои државата ќе го унапредува квалитетот на академското образование што им се нуди на граѓаните и ќе обезбедува повеќе можности за научните работници.

Станува збор за нова национална програма и уредба за финансирање високо образование, како и национална програма и уредба за финансирање научноистражувачка дејност, кои треба да бидат изработени до 2025 година.

„Пред нас е голем предизвик. Сите ние се согласивме дека ќе работиме на креирањето на овие документи, односно политики. Сега потребна е поголема активност на дело и очекувам придонес од секој поединец и од секоја институција која ќе биде дел од процесот на исполнување на обврските и целите што се поврзани со европските перспективи на земјата. Ние најдобро знаеме што е жаргонски речено аномалијата што треба да ја отстраниме и како тоа да го направиме. Но, велам да ги искористиме и заклучоците од меѓународната конференција, која ја организиравме кон крајот на септември. Да ги искористиме сугестиите на меѓународните експерти и да ги употребиме сите контакти што мислиме дека може да ни помогнат“, рече Шаќири, кој имаше воведно обраќање пред почетокот на стручната расправа што се одржа на Факултетот за земјоделски науки во Скопје.

Министерот потенцира дека државата нема друга алтернатива освен да вложува во овие сегменти затоа што од нив најмногу зависи севкупниот напредок на државата.

„Да имаме континуиран раст на квалитетот на академското образование, да обезбедуваме повеќе и подобри можности за истражување и иновации, значи да создаваме силно чувство кај граѓаните дека државата вложува во нивниот потенцијал и дека тој потенцијал треба да го искористат и реализираат токму тука“, рече Шаќири.

Тој рече дека инклузивниот пристап, со учество на сите засегнати страни, секогаш обезбедува најдобри решенија и дека оваа Влада го воспостави и доследно го почитува тој принцип на работа веќе неколку години.

„Тоа го знаете затоа што заедно изготвивме и нов Закон за високото образование, отворени сме и за негова дополнителна надградба. Така што, и сега верувам во заеднички успех“, додаде министерот.

Воведни обраќања има и претседателката на Националниот совет за високо образование и научноистражувачка дејност, Гордана Лажетиќ, како и деканот на Факултетот за земјоделски науки и храна при УКИМ, Вјекослав Танасковиќ.