-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Ковачевски: По 40-годишни очекувања, Битола добива парно греење

Премиерот Димитар Ковачевски присуствуваше и се обрати на настан со што се одбележани завршувањето на градежните работи на топловодот од РЕК „Битола“ до Битола и почетокот на активностите за изградба на топловодната мрежа во Битола.

„Овој капитален проект станува реалност по 40 години, посакуван уште од изградбата на РЕК ‘Битола’“, посочи Ковачевски.

Овој проект, како што нагласи, по своето значење и големина се вбројува во рангот на изградбата на РЕК „Битола“ на Стрежево и други капитални објекти од суштинска важност за Битола.

„Овој капитален проект се реализира со 39 милиони евра поддршка на германската KFW банка, како и дополнителни 7 милиони евра сопствени средства на АД ЕСМ и ќе донесе многубројни придобивки што ќе ги почувствуваат сите граѓани. Интензивно се работи од 2021 година и системот треба да биде ставен во функција во текот на грејната сезона 2025/2026 година“, соопшти Ковачевски.

Трасата на топловодот поминува и низ Новаци и Могила, две рурални општини, во кои жителите главно се занимаваат со земјоделство, а топловодот ќе даде можност за загревање на земјоделски оранжерии и објекти и со тоа ќе обезбеди дополнителна поддршка на развојот на земјоделството во регионот.

„Работиме по план и стратешки, реализираме проекти што со години се држеа во фиоки поради тоа што не биле добро смислени и поставени, како што беше и со овој проект, кој претходно беше економски неисплатлив и еколошки неприфатлив“, порача премиерот.

Појасни дека се решени имотно правните односи по текот на трасата на топловодот по пат на експропријација. Проектот од исклучително значење за Битола, Новаци и за Могила е еколошки и ако претходно беше предвидено да има потстаница за догревање на влезот во Битола, која ќе работи на мазут, сега е тоа решено со потстаница за природен гас. А решена е, како што истакна премиерот, и најголемата дилема за долгорочноста на топловодот.

„Со последните измени на проектот направени пред да почне неговата реализација обезбедивме иднина на топлификацијата, без разлика од каков ресурс РЕК „Битола“ ќе произведува електрична енергија“, рече премиерот Ковачевски.

Владата, како што објасни, има план за РЕК „Битола“, со оглед дека енергетската транзиција на РЕК „Битола“, е највисок приоритет за целокупниот развој на Пелагонискиот Регион. Премиерот соопшти дека се планира и изградба на нова когенеративна електрана на природен гас, која во иднина ќе може да работи и на водород.

„За ова веќе соработуваме и со еден од најголемите американски гиганти во оваа индустрија и веќе се водат конкретни разговори. Оваа гасна електрана ќе замени еден од постојните термоблокови. Дополнително, во финална фаза се и физибилити-студи за нови над 300 MW фотонапонски централи на стариот рудник во РЕК ‘Битола’, нашиот најголем производител на електрична енергија од јаглен. Овие проекти се изработуваат благодарение на техничката помош што ја добиваме од меѓународните финансиски инситуции ЕБРД и KFW на кои сме им благодарни што ја подржуваат енергетската транзиција во Северна Македонија. Очекувам на почетокот на 2024 година да се избере и компанијата која ќе ја изгради првата 20 MW фотонапонска централа во РЕК ‘Битола’ и ќе ја почне енергетската транзиција. До крајот на наредната година централата ќе биде и во функција и оперативна на мрежа“, додаде премиерот Ковачевски и потенцира уште еднаш дека вработените во РЕК „Битола“ не треба да стравуваат за својата иднина, туку, напротив, РЕК „Битола“ има иднина, РЕК „Битола“ ќе произведува струја за Северна Македонија.

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Стефанов, нагласи дека граѓаните на Битола ќе добијат парно од РЕК „Битола“, со што ќе се намали потрошувачката на струја и ќе се намалат сметките за затоплување на институциите и домовите и посочи на еколошките придобивки од топлификацијата.

Завршувањето на изградбата на трасата на топловодот од РЕК „Битола“ до Битола, според надлежните, продолжува по битолските улици и во следните 18 месеци во Битола е предвидено да бидат изградени 10,5 километри топловод.