23.8 C
Скопје
8. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Искусните пекари го користат овој трик за совршено тесто: Како да го одржувате тестото меко и свежо со денови

Домаќинките денес избегнуваат да прават тесто, затоа што мислат дека нема да успее, но ние ви пренесуваме совет што го следат и искусните пекари.

Ако сакате да замесите меко тесто и од него да направите највкусно пециво, тогаш додадете скроб, гриз и млеко.

Што да додадете на тестото:

Скроб
Искусните пекари знаат дека овој производ е способен да го трансформира тестото, значително да ја подобри неговата структура. Факт е дека обичниот скроб помага тестото да биде повоздушесто и полесно. Освен тоа, печивата на која им е додадена оваа состојка остануваат меки подолго време. Скроб може да се додаде директно во брашното. За стандардна порција тесто ќе бидат доволни 30 грама.

Гриз
Оваа состојка навистина ќе го трансформира секое пециво и ќе го направи подобро и повкусно. Исто така, гризот е во состојба да го ослободи тестото од вишокот на влага, што може да го расипе готовиот пециво. Потребна ви е само една лажица. Инаку, колачите или колачите во кои се додава гриз остануваат подолго свежи.

Млеко
Ако работите со тесто од квасец, тогаш млекото треба да го измешате со квасецот. Не треба да биде топло или ладно, туку топло. Тестото ќе биде повкусно ако го измешате квасецот со млеко, а не со вода и ќе добие поубава боја. Благодарение на млекото, готовото пециво добива фантастична кора.