24. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Една состојка е клучна: следете ги овие 5 чекори за да го испржите совршеното јајце

Јаје на око е традиционално јадење што може да се подготви за појадок, ручек или вечера по потреба.

Навистина не е важно кога, не постои правило кога се јаде. Се јаде во секое време кога имате само неколку минути да подготвите оброк.

Секој има свој начин на подготовка ако случајно му го завртите јајцето на окото. Но, светски познатиот магазин Bon Appetit вели дека правите голема грешка ако го завртите јајцето. Или ако ставите само неколку капки масло.

Еве ги нивните совети за совршени јајца со течни жолчки и крцкави белки.

Пред се ќе ви треба тавче со нелепливо дно и многу маслиново масло. Иако знаат дека тоа е премногу масло, овие експерти велат дека тоа е неопходно за крцкавост.

Потоа, следете ги овие чекори

Загрејте доволно масло за да го покриете дното на тавата на средна топлина.

Додадете две јајца внимавајќи да има доволно простор меѓу нив за да не се залепат. Лесно протресете го секогаш кога ќе додадете јајце. Ова го правите со цел да ги затворите рабовите на белката.

Одвреме-навреме протресете ја тавата, а по потреба одвојте ги белките една од друга. Вака се пече додека рабовите не поруменат, околу две минути.

4Потоа навалете ја тавата да се собере маслото на едно место и прелијте ги белките (не жолчките!) со врело масло за термички да ги обработите тие мали непослушни проѕирни делови. Ова ќе потрае околу уште една минута.

Зачинете по вкус и јадете додека е топло.