16.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

ЦУК: Сите 19 пожари се изгаснати

Според утринските информациите од Секторот за операции и координација во Центарот за управување со кризи, пожари на отворено, вчера имало вкупно 19 и сите се изгаснати од противпожарните тимови на институциите од Системот за управување со кризи.

Изгаснатите 19 пожари на отворен простор, од кои 6 се доизгасени рано утрово, биле во:
– општина Аеродром, три пожари, кај гробиштата во населба Ново Лисиче (каде што горела ниска вегетација), кај село Горно Лисиче (ниска вегетација) и покрај улицата Вардарска (ниска вегетација);
– општина Студеничани, село Осинчани (ниска вегетација и нискостеблеста шума);
– општина Гази Баба, село Идризово (ниска вегетација, ѓубре и нискостеблеста шума);
– општина Сарај, село Рашче (отпадоци) и кај езеро Треска (отпадоци);
– општина Могила, село Беранци (ниска вегетација и стрниште) и село Чарлија (ниска вегетација);
– општина Тетово, село Ѓермо (депонија);
– општина Теарце, село Глоџи (депонија);
– општина Прилеп, село Ерековци (ниска вегетација и стрниште) и кај кај фабриката „Донија“ (ниска вегетација)
– општина Охрид, село Буково (депонија);
– општина Дебарца, село Песочани (ниска вегетација);
– општина Струга, село Ново Село (ниска вегетација и стрниште) и кај селото Белица (ниска вегетација)
– општина Струмица, село Свидовица (ниска вегетација);
– општина Желино, село Добарце (депонија) и во
– општина Куманово, село Долно Којнаре (каде што горела ниска вегетација и отпадоци).

Инаку, регионалниот ЦУК „Битола“ извести дека при пожарот во атарот селото Беранци, општина Могила, каде што гореле нискостеблеста вегетација и стрништа, пругата била оштетена на повеќе места. Информацијата е добиена од ТППЕ „Битола“ и веднаш дежурните од ЦУК ги информирале СВР Битола и надлежните од „Железници на Република Северна Македонија – транспорт АД – Скопје“. По брзата проверка на железничката пруга, од вчера попладне од 17.42 часот железничкиот сообраќај е во прекин на делницата помеѓу Битола и Прилеп, а патничкиот воз 643 е на станицата во Прилеп и не сообраќа.

ЦУК примил известување „ЖРС Македонија транспорт“ АД Скопје дека другиот железнички, патнички и товарен сообраќај се одвива нормално.