Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Зачуван е престижниот статус на Охридскиот Регион на листата на УНЕСКО, соопшти Владата

Охридскиот Регион, како универзална вредност, останува на листата на светско наследство на УНЕСКО, соопштија денека од Владата на РСМ.

Одлуката е сооштена на 45-тата сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО, што се одржува во Ријад, Кралство Саудиска Арабија.

Од Владата велат дека Комитетот ја препознал грижата на Република Северна Македонија за богатото охридско културно наследство и одговорноста кон Охридското Езеро и ги уважил заедничките напори на Република Северна Македонија и Република Албанија за зачувување на престижниот статус на Охридскиот Регион како светско наследство.

На сесијата во Ријад се министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска и министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова.