16.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Ковачевски: Во првите пет години по членството во ЕУ платите ќе пораснат до 100 отсто, а БДП 80 до 90 отсто

„Во првите пет години по членството во ЕУ ќе има повисоки плати од 70 до 100 отсто, додека порастот на БДП ќе биде од 80 до 90 отсто. Тоа ќе значи и повеќе работни места и за 30 до 40 отсто зголемен број на мали и средни претпријатија“ рече премиерот Димитар Ковачевски на Скопскиот економски и финансиски форум.

Тој додаде дека во 2008 година, Северна Македонија и Хрватска беа на иста позиција во однос на членството во ЕУ, а сега ситуацијата е сосема поинаква.

„Пред два дена премиерот на Хрватска, Пленовиќ истакна дека Хрватска за 10 години членство е 12 милијарди евра во плус. Хрватска влезе во ЕУ во 2013 година, со стапка на невработеност од 18 отсто. Во 2022 стапката на невработенсот е 6 отсто. Тука има реномирани професори и академици кои може да пресметаат колку има изгубено Северна Македонија за овие 17 години чекање и во однос на БДП и во однос на невработеноста и висината на платите“ рече Ковачевски.

Премиерот додаде дека неносењето на одлуките кои се очекуваат од нас ќе нзачи изолација, стагнација и тапкање во место, како што 11 години неносење одлуки донесоа кавги со соседите, кавги внатре и стагнација.

„Членството во ЕУ донесе бенефити и за Полска, која влезе во ЕУ во мај 2004 година со стапка на невработеност од 20 отсто. Во 2022 година невработеноста таму е 2,6 отсто. Во однос на странски директни инвестиции, тие се зголемени за 28 отсто во првите пет години од членството на земјите кои се придржуиле во ЕУ. Романија има 7 милиони евра инвестиции на годишно ниво, Малта од 400 милиони кога не била членка, пет години по членството, нивото е искачено на 21 милијарди евра кумулативно“ рече премиерот Ковачевски.