Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Вредности што Тито ги криел во својот сеф: Злато, медали, камења од Месечината…

Поранешниот доживотен претседател на Југославија, Јосип Броз Тито, и по повеќе од четири децении од неговата смрт сè уште е интересен за јавноста.

Луѓето ги интересираат анегдоти и разни пикантерии поврзани со Тито, а не ги интересираат вести за сефот на Тито и златото во него.

Српската Државна комисија во 2013 година го отвори таканареченото депо 555 во Народната банка на Србија, таканаречениот Титов сеф, три децении откако со одлука на Претседателството на СФРЈ тие предмети таму се чуваат.

Сите предмети писмено се предадени на Народната банка на Југославија, со обврска да изврши проценка на вредноста на предметите и да ги предаде на соодветните музејски институции, а останатите предмети да ги претвори во златна резерва или да ги продаде. на аукција.

До Народната банка на Југославија е доставено следново:

Злато во прачки и прав, вкупна тежина 29.366 кг
Златни монети (големи и мали), вкупно 2.663 парчиња
Предмети од злато, дијаманти и дијаманти кои припаѓале на семејството Караѓорѓевиќ, вкупно 149 парчиња
Предмети од злато и други благородни метали кои по војната биле земени од касата на Народната банка на Југославија, одземени или набавени од државни средства, вкупно 251 парче
Нумизматички монети со поголема вредност, вкупно 1.271 парче
Украси на семејството Караѓорѓевиќ, 13 парчиња
Сребрени и сребрени позлатени садови, вкупно 18 комплети
Други предмети со помала вредност (манжетни, кутии за цигари, медалјони, привезоци, беџови итн.), вкупно 83 парчиња
Девизи во готовина: 26.219 американски долари, 36.000 DM и 2.200 дански круни
Имот на Караѓорѓевиќ и камења од Месечината
Сето тоа се случувало од крајот на март до крајот на јуни 1982 година, кога сите предмети биле префрлени во Народната банка на Југославија и складирани во сефови. Бидејќи се очекуваше оставинско рочиште на кое наследниците не беа обединети, а барањата на Титовата вдовица Јованка Броз беа особено непријатни за врвот на времето, се сметаше дека овие предмети не можат да бидат дел од него.

Главно се работи за злато, за кое не се знае како е пронајдено во резиденцијата на Тито и за што требало да се користи, како и низа вредни предмети и украси од наследството на кралското семејство Караѓорѓевиќ.

Можно е златото да е земено од државните резерви за да биде достапно на Тито и на раководството на земјата во случај на вонредни или непредвидени ситуации како агресија врз државата или некои слични околности.

Со одлука на Претседателството на СФРЈ, одликувањето на Тито, без разлика на неговата вредност, не се чува во Народната банка на Југославија. Имајќи предвид дека некои од овие украси имаат голема материјална вредност, беше предложено семејството да добие копија, а државата, во зависност од природата на украсот, да понуди материјален надомест на наследниците и тие да останат во јавност. сопственоста.

На седницата на Претседателството на СФРЈ одржана на 30 март 1982 година било констатирано дека златото се чувало во трезорот на Народната банка, а на Народната банка и е предаден имотот за кој било утврдено дека е на семејството Караѓорѓевиќ. на Југославија“.

Претседателството на СФРЈ одлучи некои предмети да се продаваат на аукција. Затоа, сосема е можно во меѓувреме да исчезнале голем број вредни предмети на Јосип Броз и на семејството Караѓорѓевиќ, без разлика дали биле „продадени на аукција“ или биле додадени во државните резерви.

Списоците на наследството на Тито вклучуваат монети, златни парчиња, австроунгарски дукати, украсни иглички со дијаманти, рубини и други скапоцени камења, кутии за бурмут, вредни часовници, фото албуми…

Тито зад себе го остави и познатиот милионски орден на Суворов, кој го имаат само Сталин и Жуков. За се да биде поинтригантно, има и камења од Месечината, подарок од американски астронаути, пишуваат српските медиуми.